SKŁADNIKI:
1 kg karkówki
MARYNATA:
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 4-5 ząbków czosnku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki roztarego suszonego lubczyku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 3 łyżki ketchupu
- pół kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka vegety/ soli
- 1/2 łyżeczki roztartego lubczyku
Wykonanie:
- Karkówkę dokładnie umyć i osuszyć, nakłuć,
- Pokroić w dość cienkie plastry,
- czosnek i cebulę obrać, pokroić na mniejsze kawałki,a czosnek przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki marynaty wymieszać, włożyć mięso dobrze natrzeć marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 12-48 h,
- miękkie masło ugnieść widelcem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem oraz lubczykiem, odstawić ,aby smaki się przegryzły,
- karkówkę grillować po kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania ulubionego stopnia wypieczenia,
- podawać z masłem czosnkowym, które nada dodatkowego aromatu karkówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz