SKŁADNIKI:
- 3 średnie papryki (u mnie czerwone)
- 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś )
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka chmeli-suneli
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki białego pieprzu
- 5 cm białej części pora
- 2 szczypty suszonego lubczyku
- 2 szczypty suszonego koperku
- 1 jajko
- ewentualnie 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor,
- mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą,
- faszerujemy wydrążone papryki,
- pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka.
Ostatnio miałem okazję jeść na mieście faszerowane pieczarki, to teraz pora w domu zrobić faszerowane papryki :) Super!
OdpowiedzUsuńfaszerowane pieczarki bardzo dobre np. po gruzińsku, ale papryka również pyszna. Sama papryka pieczona wspaniała, a z dodatkiem delikatnego drobiowego mięska rewelacyjna.
OdpowiedzUsuń