SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka około 500 g (zmielić na dużych oczkach)
- 1 woreczek ugotowanego ryżu lub kaszy
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- pęczek koperku drobno posiekanego
- 2 łyżeczki płaskie soli
- 3/4 łyżeczki płaskiej pieprzu czarnego mielonego
- 1 jajko
- 1 główka młodej kapusty
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki masła klarowanego
- zmielone mięso połączyć z ryżem, jajkiem, wszystkimi przyprawami,
- cebule i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oliwy z oliwek,
- dodać do masy mięsnej,
- dokładnie wymieszać,
- z kapusty usunąć głąb, sparzyć ją we wrzątku, wystudzić,
- na wystudzone liście kłaść masę mięsną, zwinąć gołąbki, smażyć na oliwie z odrobiną masła (dla lepszego smaczku),
- podlewać sokiem pomidorowym z wodą.
Pamiętajcie gołąbki można dusić w bulionie wówczas obejdzie się bez tłuszczu, będą bardziej fit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz