środa, 24 maja 2017

Pyszna zapiekanka z młodą kapustą

Biała kapusta o tej porze jest bardzo pyszna, poza tym ma bardzo mało kalorii około 32 kcal w 100 g. Na dzisiejszy obiad zrobiłam zapiekankę z dodatkiem tego warzywa, ryżem i mięsem drobiowym- można powiedzieć dietetyczny obiadek.  Zapiekanka wyglądał jak lazania, a smakowała jak gołąbki. Polecam wszystkim.
SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg fileta z kurczaka
  • mała główka kapusty
  • 1 szalotka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • gęsty sok pomidorowy lub 
  • 2 czubate łyżki koncentratu rozpuszczonego w szkl. wody
  • 2 jajka
  • 2 woreczki ryżu
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • vegeta
WYKONANIE:
  • filet zmielić na grubych oczkach,
  • kapustę pociąć na cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem vegety 10 min.,
  • ryż ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić,
  • cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie,
  • wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać,
  • na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze),
  • położyć grubą warstwę masy mięsno-ryżowej(może następnym razem zrobię 2 cienkie warstwy),
  • na masę kładziemy liście kapusty, polewamy resztą soku i zapiekamy w 180 stopniach około 45min.

3 komentarze:

  1. Witam, jakiś czas temu robiłam szybkie gołąbki bez zwijania z kapustą w środku-pewnie je znacie. Pomyślałam sobie dlaczego tego nie rozdzielić?! Mięso drobiowe sprawia, że mamy mniej kalorii, a równie smacznie. Polecam

    OdpowiedzUsuń