SKŁADNIKI:
- 0,5 kg fileta z kurczaka
- mała główka kapusty
- 1 szalotka
- 2-3 ząbki czosnku
- gęsty sok pomidorowy lub
- 2 czubate łyżki koncentratu rozpuszczonego w szkl. wody
- 2 jajka
- 2 woreczki ryżu
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- vegeta
WYKONANIE:
- filet zmielić na grubych oczkach,
- kapustę pociąć na cztery części, wyciąć głąb, gotować w wodzie z dodatkiem vegety 10 min.,
- ryż ugotować(do wody dodać vegety), wystudzić,
- cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać mięso, przesmażyć z dodatkiem soli i pieprzu na oliwie,
- wystudzony ryż połączyć z mięsem mielonym, cebulą i czosnkiem i rozkłóconym jajkiem, doprawić do smaku, dokładnie wymieszać,
- na dno naczynia wlać 1/2 szkl soku pomidorowego, wyłożyć część liści kapusty(te twardsze),
- położyć grubą warstwę masy mięsno-ryżowej(może następnym razem zrobię 2 cienkie warstwy),
- na masę kładziemy liście kapusty, polewamy resztą soku i zapiekamy w 180 stopniach około 45min.
pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńWitam, jakiś czas temu robiłam szybkie gołąbki bez zwijania z kapustą w środku-pewnie je znacie. Pomyślałam sobie dlaczego tego nie rozdzielić?! Mięso drobiowe sprawia, że mamy mniej kalorii, a równie smacznie. Polecam
OdpowiedzUsuń