niedziela, 4 czerwca 2017

Dorsz z rzymskiego garnka

Postanowiłam dzisiaj odświeżyć mój garnek rzymski i na obiad zrobiłam dorsza z młodymi ziemniaczkami w sosie koperkowym. Bardzo lubię ryby z dodatkiem tego sosu, choć najczęściej robiłam do niego rybę w panierce, to danie jest bardziej fit.
SKŁADNIKI:

  • 2 średnie płaty dorsza bez skóry
  • 1kg ugotowanych młodych ziemniaków
  • jogurt naturalny
  • 1 szkl rosołu
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawa do ryb
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego)

WYKONANIE:

  • rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, (można delikatnie skropić sokiem z cytryny),zostawiamy w lodówce na 2-3 godz.(ja zostawiłam na noc),
  • garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem,
  • ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku,
  • na ziemniaki kładziemy ryby,
  • na rosole przygotowujemy sos: rosół zagotować, wrzucić drobno posiekany koperek, jogurt wymieszać z mąką, wlać do sosu energicznie mieszając,
  • sosem zalać rybę z ziemniakami, (można posypać serem, ale będzie bardziej kaloryczne) ,
  • zapiekać w piekarniku 45 min. w temperaturze 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz