SKŁADNIKI:
- 2 średnie płaty dorsza bez skóry
- 1kg ugotowanych młodych ziemniaków
- jogurt naturalny
- 1 szkl rosołu
- pęczek koperku
- 1 łyżka mąki
- przyprawa do ryb
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju winogronowego(lub innego)
WYKONANIE:
- rybę kroimy na kawałki, posypujemy przyprawą do ryb, (można delikatnie skropić sokiem z cytryny),zostawiamy w lodówce na 2-3 godz.(ja zostawiłam na noc),
- garnek moczymy 1/2 godz. w wodzie, po tym czasie wycieramy i smarujemy olejem,
- ugotowane ziemniaki kroimy w plastry, układamy w garnku,
- na ziemniaki kładziemy ryby,
- na rosole przygotowujemy sos: rosół zagotować, wrzucić drobno posiekany koperek, jogurt wymieszać z mąką, wlać do sosu energicznie mieszając,
- sosem zalać rybę z ziemniakami, (można posypać serem, ale będzie bardziej kaloryczne) ,
- zapiekać w piekarniku 45 min. w temperaturze 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz