sobota, 10 czerwca 2017

Dżem truskawkowy

Pora już rozpocząć sezon przetworów owocowych- jako pierwsze truskawki! Nigdy nie robiłam dżemu, ani konfitur z truskawek, ale syn mnie do tego zachęcił, mówiąc, że czasem chętnie weźmie mały słoiczek takich smakołyków. Na ogół dżemy, czy konfitury zawierają sporo cukru, ja zastąpiłam go stevią, która jest zdecydowanie mniej kaloryczna i z powodzeniem zastąpi cukier. Ma niski poziom glikemiczny, dlatego ten dżemik może jeść również diabetyk.
SKŁADNIKI:
  • 1kg. dojrzałych truskawek
  • 3 łyżeczki stevi (słodzi 3 razy bardziej niż ta sama ilość cukru)
  • 1 op. żelfix 3:1
WYKONANIE:
  • truskawki myjemy, obieramy z szypułek, kroimy na cztery części wkładamy do garnka, gdy puszczą sok dusimy owoce ugniataczem do ziemniaków, zostawiając trochę większych kawałków,
  • wsypujemy żelfix, dokładnie mieszamy, gotujemy 3-4 minuty, usuwamy pianę,
  • dodajemy 3 łyżeczki stevii (lub więcej, jeśli chcemy bardziej słodki dżem), mieszamy i gotujemy kolejne 3-4 minuty, następnie wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i zagotowujemy przez 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz