Przepisy z kurczaka na obiad, to łatwe, niedrogie , a co najważniejsze szybkie propozycje. Na dzisiejszy obiad zrobiłam polędwiczki w aromatycznym cieście- pietruszkowym i paprykowym. Mięso jest soczyste i delikatne.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg polędwiczek z kurczaka
MARYNATA:
- 2 łyżki oleju z winogron
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka octu winnego jasnego
- sól, pieprz
- zioła:lubczyk, majeranek, chmali-suneli
CIASTO:
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki
- pęczek pietruszki lub drobno posiekana papryka
- vegeta do smaku
WYKONANIE:
- składniki marynaty dokładnie mieszamy,
- mięso lekko zbijamy i marynujemy przynajmniej 2-3 godz. (najlepiej zostawić na noc),
- przygotowujemy ciasto:jedno "pietruszkowe", drugie "paprykowe",
- kawałki mięsa zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz