piątek, 23 czerwca 2017

Sałatka z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni, więc ten smaczny owoc pojawia się na naszych stołach w wielu odsłonach. Do tej pory truskawka gościła u mnie w galaretkach, sałatce owocowej, koktajlach, ale wczoraj przygotowałam sałatkę do grillowanych mięs- w towarzystwie sałaty lodowej- była pyszna.
SKŁADNIKI:
  • 30 dag. truskawek
  • 3-4 średnie ogórki  zielone
  • 2 kulki mozzarelli 
  • 1/2 sałaty lodowej
SOS:
  • 10 truskawek
  • 1/2 jabłka
  • kilka gałązek pietruszki
  • sól himalajska, pieprz grubo mielony
  • szczypta papryki chili
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • w razie potrzeby 1-2 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
  • sałatę porwać, truskawki pokroić na cztery części, ogórki i mozzarellę w półkrążki, bądź kostkę,
  • sos: truskawki umyć, pozbawić szypułki, , dodać jabłko ze skórką,  drobno posiekaną pietruszkę, zmiksować,
  • dodać sól, pieprz, miód i chili, ponownie zmiksować, dodać oliwę z oliwek, doprawić w razie potrzeby.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz