SKŁADNIKI:
- 1 kostkę masła
- 2 jajka
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego( w oryginale 1 szkl.)
- 1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
- 1 szkl. mąki
- 2,5 szkl. płatków owsianych
- 3/4 łyżeczki sody
- bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy,
- ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania
- cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę,
- dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać,
- ciasto formować w kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy ugniatając łyżką,
- piec w temperaturze 180-200 stopni około 15 min.
Nie trzeba schładzać ciasta przed formowaniem ciastek?
OdpowiedzUsuńNie schładzałam, ale wtedy wiadomo ciasto będzie bardziej się kleić do rąk. Można jednak kłaść je łyżką bezpośrednio na blachę i spłaszczać.
UsuńPozdrawiam