poniedziałek, 17 lipca 2017

Ciasteczka owsiane

W miniony weekend dostałam od koleżanki pyszne domowe ciasteczka owsiane. Szczerze mówiąc zawsze omijałam je w cukierniach szerokim łukiem, a tu takie zaskoczenie- przepyszne. Oczywiście poprosiłam o przepis, aby dzielić się z Wami tym smakołykiem. Dzięki Iwona.

SKŁADNIKI:
  • 1 kostkę masła
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego( w oryginale 1 szkl.)
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią lub laska wanilii
  • 1 szkl. mąki
  • 2,5 szkl. płatków owsianych
  • 3/4 łyżeczki sody
  • bakalie: morele, żurawina, rodzynki,orzechy, 
  • ziarna: słonecznika, siemienia lnianego- wg uznania
WYKONANIE:
  • cukier, masło, cukier waniliowy, jajka utrzeć na jednolitą masę,
  • dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać,
  • ciasto formować w kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, spłaszczamy ugniatając łyżką,
  • piec w temperaturze 180-200 stopni około 15 min.

2 komentarze:

  1. Nie trzeba schładzać ciasta przed formowaniem ciastek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie schładzałam, ale wtedy wiadomo ciasto będzie bardziej się kleić do rąk. Można jednak kłaść je łyżką bezpośrednio na blachę i spłaszczać.
      Pozdrawiam

      Usuń