SKŁADNIKI:
- 2 polędwiczki wieprzowe(około 600-800g)
- 500g chudej karkówki
- 200g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych
- 3 g grzybów suszonych
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek,czosnek, cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju winogronowego lub innego
- suszone grzyby namoczyć na noc,
- polędwiczki rozbić na prostokątne płaty, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, odłożyć do lodówki na 2 godz.,
- karkówkę zmielić na grubych oczkach, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem,
- czosnek i cebule drobno posiekać zeszklić na maśle i dodac do farszu mięsnego,
- grzyby rozmrozić, usmażyć na maśle z dodatkiem posiekanej cebuli, soli i pieprzu, dodać suszone grzyby, wodę i gotować na wolnym ogniu około 0.5h,
- następnie odsączyć, zmielić na dużych oczkach maszynki, połączyć z farszem mięsnym, dodać jajko, dobrze wyrobić,
- rozłożyć prostokąty polędwiczki, nałożyć farsz, zwinąć, zamknąć wykałaczkami,
- folię aluminiową wysmarować olejem, włożyć zwinięte polędwiczki, zawinąć,
- piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 min., otworzyć z folii i piec około 10 min, do zrumienienia, podawać z sosem grzybowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz