niedziela, 2 lipca 2017

Warsztaty-Ryby

W ostatnim czasie dzięki moim dzieciom miałam okazję być na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Pawła Zasławskiego- jako szef kuchni tworzy autorskie menu w restauracji Kuchnia i Strych w Obornikach. Pan Paweł  zdobył tytuł Kucharz Odkrycie Roku 2015 w plebiscycie magazynu Kuchnia, w którym obecnie publikuje autorskie felietony. Na warsztatach miałam możliwość poznać cechy charakterystyczne ryb, metody rozpoznawania świeżości, sposoby przerabiania (skrobanie, patroszenie, filetowanie) oraz różnice między pieczeniem a gotowaniem w niskich temperaturach domowym sposobem. Dodatkowo wypróbowaliśmy dwie metody zasalania (mokrą i suchą) oraz przygotowaliśmy podstawowy wywar rybny.
Wspólnie wykonaliśmy:
Smażoną doradę z risotto, palonym masłem i prażonymi migdałami
Pieczoną makrelę ze szpinakiem, chrupiącym koprem włoskim i sosem veloute.
Łososia w 48 stopniach C z różnymi teksturami kalafiora
Wywar rybny.
Zachęcam wszystkich do udziału w takich warsztatach to wspaniale doświadczenie i zabawa. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz