niedziela, 27 sierpnia 2017

Marynowane kurki

W lasach teraz jest dużo kurek, więc warto je zamrozić lub zamknąć w słoikach. Można je wykorzystać później na wiele sposobów.
SKŁADNIKI:
  • 0,5kg kurek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
NA ZALEWĘ:
  • 2 szkl. wody
  • 0,5 szkl. octu 10%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • kilka ziarenek pieprzu kolorowego
WYKONANIE:
  • przygotować zalewę ze wszystkich produktów, dodać cebulę pokrojoną w piórka, i marchewkę w plastrach,
  • kurki oczyścić, umyć, gotować 10 min w wodzie z dodatkiem soli, odsączyć, przelać zimną wodą,
  • na dno słoiczka włożyć cebulę, następnie kurki, zalać gorącą zalewą, słoiki gotować 10 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz