- 2.5 kg. ogórków średnich
- 2 duże marchewki
- 1,5 szkl. octu 10%
- 1,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl, oleju winogronowego
- 0,5 łyżki soli (+/- do smaku)
Dodatkowo do zalewy:
- 1 szkl. octu 10%
- 1 i 1/2 szkl. cukru
- 2 szkl. wody
WYKONANIE:
- ogórki i marchewkę umyć, pokroić na cienkie plastry, włożyć do miski, dosypać cukier i sól, wlać ocet, olej, wymieszać, zostawić na parę godz,(najlepiej na 12 godz.),
- następnie wodę z ogórków odcisnąć, dolać ocet, wodę, wsypać cukier, zagotować,
- ogórki włożyć do słoików, zalać zagotowaną zalewą,
- w dużym garnku zagotować wodę, włożyć słoiki, gotować 6-8 minut,
- wyjąć na blat, przykryć ręcznikiem do wystudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz