wtorek, 15 sierpnia 2017

Schab w winnej marynacie

Zainwestowałam ostatnio w pojemnik próżniowy do przechowywania produktów i szybszego marynowania mięsa. Schab, który proponuje marynowałam w nim zaledwie 2godz. mięso było bardzo kruche i soczyste. Jeśli chcecie marynować w sposób tradycyjny to najlepiej zostawić na noc.



SKŁADNIKI:
  • 1,2 kg schabu środkowego
  • MARYNATA:
  • 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka lubczyku suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju z winogron
  • 3 łyżki masła 
  • 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta
  • 2 cebule 
WYKONANIE:
  • z podanych składników przygotować marynatę,
  • cebulę i jabłka pokroić w półkrążki,
  • mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie w naczyniu odstawić,
  • w mięsie zrobić kilka kieszonek, w każdą kieszonkę włożyć półkrążek cebuli i jabłka,
  • naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć mięso, polać marynatą, położyć na wierzchu plasterki masła, 
  • piec w zamkniętym naczyniu , a najlepiej w rękawie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1,5 godz.(sprawdzić czy mięso jest gotowe termometem lub nakłuć jeśli wypływający płyn będzie biały mięso jest gotowe),
  • 10 min przed końcem pieczenia odkryć naczynie,żeby mięso nabrało rumieńca.

2 komentarze: