SKŁADNIKI:
- 1,2 kg schabu środkowego
- MARYNATA:
- 1/2 szkl. wina półsłodkiego (ja użyłam gruzińskiego wina Alazani Valley)
- 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki vegety
- 1 łyżeczka lubczyku suszonego
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju z winogron
- 3 łyżki masła
- 2 jabłka najlepiej szara albo złota reneta
- 2 cebule
- z podanych składników przygotować marynatę,
- cebulę i jabłka pokroić w półkrążki,
- mięso nakłuć, zmacerować w marynacie, zamknąć szczelnie w naczyniu odstawić,
- w mięsie zrobić kilka kieszonek, w każdą kieszonkę włożyć półkrążek cebuli i jabłka,
- naczynie żaroodporne wysmarować masłem, włożyć mięso, polać marynatą, położyć na wierzchu plasterki masła,
- piec w zamkniętym naczyniu , a najlepiej w rękawie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, około 1,5 godz.(sprawdzić czy mięso jest gotowe termometem lub nakłuć jeśli wypływający płyn będzie biały mięso jest gotowe),
- 10 min przed końcem pieczenia odkryć naczynie,żeby mięso nabrało rumieńca.
Kawał dobrego mięsa. Na pewno przetestuję.
OdpowiedzUsuńtak bylo bardzo dobre
OdpowiedzUsuń