SKŁADNIKI:
- 1 kg chudej karkówki
- 0.80kg kapusty kiszonej
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- przyprawa do wieprzowiny
- 2 listki laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- 3-5 ząbków czosnku
- 2 średnie cebula
- 1 łyżka smalcu lub masła
- 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego)
- tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
- karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso,
- przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek,
- karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej,
- następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy,
- na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę,
- kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości,
- dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem,
- gotujemy około 15 min. na małym ogniu,
- na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kapustę następnie karkówkę i znowu kapustę, na wierzch kilka płatków masła,
- naczynie przykrywamy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 1 godziny.
Świetny, sycący przepis na te chłodne już dni ;)
OdpowiedzUsuńTak, zamiast karkówki może być każde mięso, ja robię często z żeberkami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń