poniedziałek, 2 października 2017

Karkówka w kapuście

Bardzo lubie karkówkę i chętnie  choć rzadko ją przygotowuje. Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na  żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
SKŁADNIKI:

  • 1 kg chudej karkówki
  • 0.80kg kapusty kiszonej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebula
  • 1 łyżka smalcu lub masła
  • 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego)
  • tłuszcz do smażenia 

WYKONANIE:

  • karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso,
  • przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek,
  • karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej,
  • następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia, wyjmujemy,
  • na tym samym tłuszczu zeszklimy przeciśnięty przez prasę czosnek i pokrojoną w piórka cebulę,
  • kapustę płuczemy, gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, do miękkości,
  • dodajemy przyprawy:sól, pieprz, cukier, tłuszcz, dodajemy cebulę z czosnkiem,
  • gotujemy około 15 min. na małym ogniu,
  • na dno naczynia żaroodpornego kładziemy kapustę następnie karkówkę i znowu kapustę, na wierzch kilka płatków masła,
  • naczynie przykrywamy, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180stopni około 1 godziny.

2 komentarze:

  1. Świetny, sycący przepis na te chłodne już dni ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, zamiast karkówki może być każde mięso, ja robię często z żeberkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń