SKŁADNIKI:
na dużą tortownicę
- 6 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżki oleju
- szczypta soli
krem makowy
- 60dag maku
- 1 kostka masła
- 5 jajek
- 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru(może dodać więcej wg. smaku)
- 2 łyżki miodu
- 1 mały słoik powideł śliwkowych
- bakalie
WYKONANIE:
- białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier,
- następnie wsypujemy, po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia i olej,
- mak zaparzyc w mleku, pogotować, mieszając okolo 20 min, zostawiamy do wystygnięcia,
- następnie przekręcić w maszynce o małych oczkach,
- masło roztopic, dodać mak, jajka ubić z cukrem, dodać do maku, mieszać i gotować na małym ogniu, dodać cukier, powidła, miód, bakalie, mąkę ziemniaczaną, mieszać aż masa zgęstnieje(będzie czarna),
- tort podzielić na trzy części, przełożyć masą makową, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz