piątek, 29 grudnia 2017

Tort makowy

Chcę podzielić sie z Wami przepisem na ten przepyszny tort, który zachwyca smakiem nawet najbardziej wybredne podniebienie. Tort ten gościł na moim świątecznym stole przed laty, niestety przepis zaginął, ale wszyscy teskniliśmy za tym smakiem. Postanowiłam, więć go odtworzyc i był pyszny.
SKŁADNIKI:
na dużą tortownicę

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki oleju
  • szczypta soli

krem makowy

  • 60dag maku
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru(może dodać więcej wg. smaku)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 mały słoik powideł śliwkowych
  • bakalie

WYKONANIE:

  • białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z dodatkiem szczypty soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier,
  • następnie wsypujemy, po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, proszek do pieczenia i olej,
  • mak zaparzyc w mleku, pogotować, mieszając okolo 20 min, zostawiamy do wystygnięcia,
  • następnie przekręcić w maszynce o małych oczkach, 
  • masło roztopic, dodać mak, jajka ubić z cukrem, dodać do maku, mieszać i gotować na małym ogniu, dodać cukier, powidła, miód, bakalie, mąkę ziemniaczaną, mieszać aż masa zgęstnieje(będzie czarna),
  • tort podzielić na trzy części, przełożyć masą makową, polać polewą czekoladową, udekorować orzechami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz