SKŁADNIKI:
- 1 kurczak ok. 1,5kg
- 3 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki musztardy
- 1/2 szkl wody
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 2 łyżeczki soli.
- 1 łyżeczka pieprzu
WYKONANIE:
- kurczaka umyć, osuszyć,
- zmiażdżony w prasce czosnek rozetrzeć z solą i pieprzem w moździerzu i wetrzeć w kurczaka,
- wymieszać składniki marynaty: 1 łyżka miodu, sos sojowy, olej i musztarda,
- natrzeć marynatę dokładnie kurczaka z zewnątrz i wewnątrz,
- następnie wstawić kurczaka na całą noc do lodówki,
- następnego dnia posmarować kurczaka połową glazury( woda, papryka, miód) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni,
- po godz. pieczenia, gdy skórka z wierzchu będzie przyrumieniona na złoty kolor, kurczaka odwrócić i posmarować z drugiej strony resztą glazury,
- piec około 1 godziny do miękkości mięsa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz