SKŁADNIKI:
- 1/2 kg wieprzowego mielonego(u mnie z szynki)
- parka wędzonej kiełbasy
- 1 jajko
- sól,pieprz
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka roztartego majeranku
- 1 łyżeczka roztartego lubczyku
- 5 łyżek bułki tartej
- 3 łyżki masła klarowanego
WYKONANIE:
- mięso zemleć,
- cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, zeszklić na łyżce masła,
- mięso połączyć z przyprawami i ziołami,jajkiem,zeszkloną cebulą z czosnkiem i łyżką bułki tartej, dobrze wyrobić,
- kiełbasę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle po cebuli, dodać do masy mięsnej, wyrobić,
- formować zraziki, obtoczyć je w pozostałe bułce, smażyć do zrumienienia na maśle klarowanym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz