środa, 11 lipca 2018

Pierogi z serem i sosem wiśniowym

Sezon świeżych,pysznych owoców rozpoczęty-czas,więc na pyszne przetwory. Zrobiłam ostatnio drylowane wiśnie w cukrze, które są wspaniałym dodatkiem do deserów i słodkich sosów. Dziś wykorzystam je do sosu, jako dodatek do słodkich pierogów z serem.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa
  • 2 żółtka
  • 25 g masła
  • 3/4 szkl. gorącej wody
  • szczypta soli
WYKONANIE:
  • wodę gotujemy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia,
  • mąkę  i sól wsypujemy do miski, wbijamy żółtka, mieszamy, dolewamy wodę,
  • łączymy, następnie wyrabiamy ciasto na stolnicy,musi być elastyczne i odchodzić od ręki,ale nie może być twarde,
Farsz:
  • 25 dag. sera śmietanowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
wszystko dokładnie wymieszać
SOS:
  • 1 słoik 200ml wiśni drylowanych w cukrze,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • zagotować wiśnie w soku, mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 50ml zimnej wody, wlać do gotujących się wiśni, dokładnie mieszając.

Pierogi podajemy polane sosem.

1 komentarz: