niedziela, 22 lipca 2018

Rolada biszkoptowa ze śmietaną

Na gorące popołudnia letnią porą najlepsze desery lodowe, ale to ciasto jest też bardzo orzeźwiające no i co najważniejsze pyszne. Polecam roladę śmietanową z owocami.
SKŁADNIKI:
  • cienki biszkopt
  • 250g borówek amerykańskich
  • 250g malin
  • 2 śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
WYKONANIE:
  • upieczony biszkopt zwijamy w pergamin, odstawiamy do wystygnięcia(można użyć gotowego-co znacznie przyspieszy przygotowanie rolady),
  • galaretkę rozpuszczamy w szklance przegotowanej, gorącej wody, zostawiamy do momentu ścinania się, wówczas łączymy z ubitą na sztywno piana z kremówki,
  • rozkładamy roladę, smarujemy śmietaną, rozkładamy równomiernie owoce i zwijamy,
  • roladę zawinąć w folie aluminiową i zostawić w lodówce do zastygnięcia 3-4 godz. , ja zostawiam na noc. 

1 komentarz: