Zupa,bądź krem pomidorowy gości zapewne na Waszych stołach bardzo często. Zazwyczaj korzystam z pomidorów świeżych lub "zamkniętych w słoikach"(zaprawiam na zimę). Uwydatnimy ich smak korzystając z pieczonych pomidorów i papryki.
SKŁADNIKI:
- 1kg pomidorów paprykowych
- 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
- sól,pieprz,oregano lub bazylia
- (można użyć ulubionych ziół)
- łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki,
- oliwę, oregano i czosnek ucieramy w moździerzu i smarujemy pomidory,
- wkładamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika, pieczemy 1,5godz.
Takie pomidory możecie użyć na świeżodo przygotowania potrawę, bądź zalać je ciasno ułożone w słoiku i zapasteryzować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz