środa, 29 sierpnia 2018

Pieczone pomidory

Zupa,bądź krem pomidorowy gości zapewne na Waszych stołach bardzo często. Zazwyczaj korzystam z pomidorów świeżych lub "zamkniętych w słoikach"(zaprawiam na zimę). Uwydatnimy ich smak korzystając z pieczonych pomidorów i papryki.
SKŁADNIKI:
  • 1kg pomidorów paprykowych
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól,pieprz,oregano lub bazylia
  • (można użyć ulubionych ziół)
  • łyżka oliwy z oliwek
WYKONANIE:
  • pomidory myjemy i kroimy na ćwiartki,

  • oliwę, oregano i czosnek ucieramy w moździerzu i smarujemy pomidory,
  • wkładamy do nagrzanego do 130 stopni piekarnika, pieczemy 1,5godz.
Takie pomidory możecie użyć na świeżodo przygotowania potrawę, bądź zalać je ciasno ułożone w słoiku i zapasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz