SKŁADNIKI:
- kilka równej wielkości ziemniaków
- 15 dag. sera śmietankowego
- 4 plastry boczku
- 4 plastry szynki
- 2 cebulki szalotki
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sucha cebulka prażona
- masło
- sól, pieprz
WYKONANIE:
- ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około
- ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek),
- szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek),
- czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną,
- ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz