czwartek, 9 sierpnia 2018

Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami

Parę chwil temu byłam w Szklarskiej Porębie, bardzo lubie tam wracać, góry niezbyt wysokie, a miejsca przepiękne. U podnóża Szrenicy w pobliżu wyciągu można naprawdę dobrze zjeść. Tradycją jest,że zawsze tam jem ziemniaki pieczone z różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam
SKŁADNIKI:
  • kilka równej wielkości ziemniaków
  • 15 dag. sera śmietankowego
  • 4 plastry boczku
  • 4 plastry szynki
  • 2 cebulki szalotki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sucha cebulka prażona
  • masło
  • sól, pieprz
WYKONANIE:
  • ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na blaszce, piec do miękkości około
  • ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek),
  • szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek),
  • czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków z wędliną,
  • ziemniaki podajemy na dużym talerzu, a dodatki na miseczkach,smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz