czwartek, 27 września 2018

Barszcz ukraiński

Zrobiło się nagle bardzo zimno,więc barszcz ukraiński na zimę w sam raz. Myślę,że w każdym domu przepis na tą zupę jest inny. U mnie z fasolką
szparagową.
SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg. żeberek
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera i pora
  • 5 średnich buraczków
  • 3 średnie ziemniaki
  • 30 dag. zielonej fasolki szaragowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 pomidory świeże paprykowe lub mała puszka
  • 2 -3 łyżki octu spirytusowego lub winnego, albo sok z 1/2 cytryny
  • sól,pieprz,liść laurowy-2, 4 ziarnka ziela angielskiego
  • lubczyk
  • łyżka masła

WYKONANIE:

  • żeberka pokroić na kawałki, włożyć do wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu,soli,
  • wszystkie warzywa umyć i obrać, dodać do wywaru,
  • na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, podsmażyć razem około 20 min., włożyć do wywaru, gotować,
  • dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę pokrojoną na części, gotować do miękkości,
  • wyjąć żeberka, obrać,
  • ugotowane buraczki  pociąć w kostkę i razem z żeberkami dodać do zupy,
  • zabielić zahartowaną śmietaną.

1 komentarz: