szparagową.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg. żeberek
- 2 małe marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera i pora
- 5 średnich buraczków
- 3 średnie ziemniaki
- 30 dag. zielonej fasolki szaragowej
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 pomidory świeże paprykowe lub mała puszka
- 2 -3 łyżki octu spirytusowego lub winnego, albo sok z 1/2 cytryny
- sól,pieprz,liść laurowy-2, 4 ziarnka ziela angielskiego
- lubczyk
- łyżka masła
WYKONANIE:
- żeberka pokroić na kawałki, włożyć do wody z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, pieprzu,soli,
- wszystkie warzywa umyć i obrać, dodać do wywaru,
- na łyżce masła zeszklić cebulę i czosnek, dodać pokrojone w kostkę pomidory, podsmażyć razem około 20 min., włożyć do wywaru, gotować,
- dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę pokrojoną na części, gotować do miękkości,
- wyjąć żeberka, obrać,
- ugotowane buraczki pociąć w kostkę i razem z żeberkami dodać do zupy,
- zabielić zahartowaną śmietaną.
Dawno barszczu nie jadłam czas zrobić
OdpowiedzUsuń