niedziela, 9 września 2018

Leczo z kiełbasą i boczkiem

Zbliża się jesienny czas, trzeba pomyśleć o pysznościach w słoikach. Parę dni temu zrobiłam na obiad leczo, bogate w warzywa, wzbogacone boczkiem i kiełbasą, bardzo dobry obiad na każdy dzień. Parę słoików  na zimę zapasteryzowałam (oczywiście bez mięsa i kiełbasy).
SKŁADNIKI:
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 1 średnia cukinia
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 cebule
  • 1 kg pomidorów paprykowych
  • parka kiełbasy
  • 30 dag. boczku wędzonego
  • 1 łyżka smalcu/oliwy

WYKONANIE:

  • cebulę i kiełbasę pokroić w półkrążki, pozostałe warzywa w słupki,
  • boczek i pomidory w kostkę,
  • rozgrzać smalec, podsmażyć na złoty kolor kiełbasę i boczek, dodać cebulę. zeszklić, odłożyć,
  • na tym samym tłuszczu usmażyć warzywa(wkładamy od najtwardszych do miękkich), podlewając bulionem dobiowym,
  • dołożyć kiełbasę z boczkiem i cebulą, odparować i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz