SKŁADNIKI:
- 35 dag. łopatki do zmielenia
- 20 dag. boczku wędzonego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 cebula
- kawałek pora (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- czerwona cebula
- mieszana kolorowa sałata
- kilka pomidorków koktajlowych
- ser topiony hochland
- sos(majonez,ketchup, sól i pieprz)
- oliwa z oliwek
- sól,pieprz
- boczek i cebulę kroimy w małą kostkę, na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek, smażymy na niej boczek i szklimy cebulę, odkładamy na talerz,
- paprykę i por kroimy w drobną kostkę i chwilę smażymy na tłuszczu po boczku,
doprawiamy mięso:
- dodajemy do niego zimny boczek z cebulą oraz przesmażone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,sól i pieprz,
- mięso dobrze wyrabiamy i odstawiamy (nie dodawajcie jajka),
- chwilę przed składaniem mięso i pomidorki smażymy na grillowej patelni,przekrawamy bułki, smażymy wewnętrzną stronę na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku do lekkiego zrumienienia, szklimy również cebulę,
- tak przygotowaną bułkę smarujemy sosem, kładziemy sałatę, mięso, ser topiony,dodajemy krążki czerwonej cebuli, pomidorki koktajlowe, sos,odrobinę sałaty i przykrywamy,
- sosem możemy smarować każdą warstwę)
- hamburger gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz