SKŁADNIKI:
- 3/4 kostki margaryny "Kasia"
- 3/4 szkl. cukru(ja dałam 1/2)
- 1 jajko
- 40 dag.mąki
- 2 płaskie łyżeczki sody
- 1-2 łyżki miodu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 20 dag orzechów
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szkl.cukru
- 2 łyżki miodu
- 0,5l mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru(1/2szkl.)
- cukier waniliowy
- z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części,
- orzechy posiekać na mniejsze części,
- rozpuścić margarynę, wsypać orzechy dodać cukier i miód,
- przesmażyć 5 min,
- piekarnik rozgrzać do 180 stopni,
- jedną część ciasta rozłożyć na blasze, piec 20-30 min do zrumienienia,
- na drugą część wyłożyć orzechy i upiec,
- następnie robimy krem:
- mleko zagotować(odlać 3/4 szkl. do rozrobienia mąki),dodać cukier i cukier waniliowy,
- do gotującego się mleka wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę,
- "budyń" nieco studzimy, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, energicznie miksujemy aż otrzymamy puszysty krem.
- kremem przekładamy ciasto i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz