wtorek, 23 kwietnia 2019

Ciasto z orzechami

Przepis na to ciasto dostałam od mojej koleżanki Iwony. Choć nie jestem wielkim smakoszem ciast to mnie naprawdę urzekło. Jest dośc słodkie,więc ja dałam do niego i do kremu trochę mniej cukru.
SKŁADNIKI:
  • 3/4 kostki margaryny "Kasia"
  • 3/4 szkl. cukru(ja dałam 1/2)
  • 1 jajko
  • 40 dag.mąki
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 20 dag orzechów
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szkl.cukru
  • 2 łyżki miodu
 Krem:
  • 0,5l mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. cukru(1/2szkl.)
  • cukier waniliowy
WYKONANIE:
  • z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na dwie części,
  • orzechy posiekać na mniejsze części,
  • rozpuścić margarynę, wsypać orzechy dodać cukier i miód,
  • przesmażyć 5 min,
  • piekarnik rozgrzać do 180 stopni,
  • jedną część ciasta rozłożyć na blasze, piec 20-30 min do zrumienienia,
  • na drugą część wyłożyć orzechy i upiec,
  • następnie robimy krem:
  • mleko zagotować(odlać 3/4  szkl. do rozrobienia mąki),dodać cukier i cukier waniliowy,
  • do gotującego się mleka wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę,
  • "budyń" nieco studzimy, dodajemy pokrojoną w mniejsze kawałki margarynę, energicznie miksujemy aż otrzymamy puszysty krem.
  • kremem przekładamy ciasto i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz