SKŁADNIKI:
- 0,8kg. ziemniaków
- około 0,40dag. polędwiczek z kurczaka
- 15 dag. wędzonego,parzonego boczku
- 2 cebule
- 15 dag. sera żółtego
- sól,pieprz, przyprawa grillowa,przyprawa do ziemniaków, zioła wg. uznania
- sól,pieprz,łyżka pikantnego ketchupu, 2 łyżki oleju
SOS:
- mały jogurt naturalny
- 2 jajka
- posiekana natka pietruszki(ilość wg.uznania)
- sól,pieprz
- polędwiczki drobiowe oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki zamarynować i odłozyć na 2-3 godz. lub na całą noc,
- następnie na łyżce masła smażyć mięso (około 10-15 min.)do zrumienienia,
- ziemniaki ugotować na półtwardo, ugotowane ułożyć na dnie posmarowanego masłem klarowanym naczyniu żaroodpornym,
- posypać przyprawą do ziemniaków, posmarować olejem po smażeniu mięsa,
- cebulę pokroić w piórka, boczek w paski, przesmażyć do zeszklenia cebuli,
- ułożyć na ziemniakach,
- następnie wyłożyć usmażone mięso,
- jajka, jogurt i przyprawy dokładnie wymieszać, sosem zalać zapiekankę i posypać startym na dużych oczkach serem,
- zapiekankę włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, przykryć folią aluminiową, piec około 30 min.,następnie odkryć i piec jeszcze około 10-15 min. do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz