SKŁADNIKI:
- 0,40 dag. filetu z kurczaka
- 15 dag. gorgonzoli
- 2 gruszki konferencja
- makaron tagliatelle
- 200ml śmietany 30%
- 1 łyżka majeranku
- olej
- natka pietruszki
- przyprawy:sól,pieprz grubo mielony, gyros
WYKONANIE:
marynata do mięsa:
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przyprawy gyros
- pieprz,sól
- majeranek
- mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(albo na całą noc),
- następnie smażymy około 10 min.,
- gruszki obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i smażymy na tłuszczu po mięsie około 5-10 min.( w zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min.
sos:
- zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki)
- na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem,układamy mieso z gruszką, kilka kostek gorgonzoli i posypujemy drobno posiekaną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz