wtorek, 4 czerwca 2019

Tagliatelle z gorgonzolą, kurczakiem i gruszką

Bardzo lubię połączenie mięsa z owocami, a z dodatkiem smaku gorgonzoli-pyszności po prostu. Zachęcam do spróbowania tego połączenia.
SKŁADNIKI:

  • 0,40 dag. filetu z kurczaka
  • 15 dag. gorgonzoli
  • 2 gruszki konferencja
  • makaron tagliatelle
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 łyżka majeranku
  • olej
  • natka pietruszki
  • przyprawy:sól,pieprz grubo mielony, gyros

WYKONANIE:
marynata do mięsa:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • pieprz,sól
  • majeranek
  • mięso kroimy w większą kostkę, wkładamy do marynaty na 2-3 godz.(albo na całą noc),
  • następnie smażymy około 10 min.,
  • gruszki obieramy ze skórki, kroimy w dużą kostkę i smażymy na tłuszczu po mięsie około 5-10 min.( w zależności od twardości gruszek), posypujemy grubo mielonym pieprzem i solą,dodajemy mięso i smażymy razem 3-5 min.
sos:


  • zagotowujemy 0,5 l bulionu drobiowego, dodajemy pokrojoną gorgonzolę i mieszamy do rozpuszczenia sera, dodajemy śmietankę, mieszamy do zgęstnienia(można zagęścić odrobiną mąki)
  • na talerzu układamy ugotowany makaron aldente, polewamy sosem,układamy mieso z gruszką, kilka kostek gorgonzoli i posypujemy drobno posiekaną pietruszką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz