SKŁADNIKI:
- 7 średniej wielkości ziemniaków
- 20dag boczku wędzonego
- 15dag.sera żółtego lub młodej mozzarelli
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- przyprawa do ziemniaków
- majeranek
- łyżka oliwy
WYKONANIE:
- ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy do 2/3 grubości,
- boczek kroimy w cienkie plastry,
- cebule w grubsze piórka,
- masło roztapiamy i mieszamy z przyprawą do ziemniaków i majerankiem,
- w każde nacięcie ziemniaka wkładamy boczek,
- smarujemy naczynie żaroodporne, układamy ciasno ziemniaki obok siebie,
- tak ułożone ziemniaki smarujemy masłem z przyprawami, i obkładamy cebulą,
- naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
- następnie posypujemy drobno startym serem i pieczemy otkryte do zrumienienia sera. Ziemniaki można przed podaniem popisać ketchupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz