SKŁADNIKI:
naleśniki:
- 1,5 szkl. wody gazowanej
- 1,5 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- masło klarowane lub olej do smazenia
frużelina:
- 30 dag. jagód bądź. innych owoców(można użyć mrożonych,bądź ze słoika)
- 1/2 szkl. wody
- 2-3 łyżki cukru
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
- jajka ubijamy z odrobiną soli,
- 1/2 wody, mleko dokładnie mieszamy z mąką,dodajemy do jajek,mieszamy,
- odstawiamy na 20min. w tym czasie robimy frużalinę,
- owoce wkładamy do garnka, wlewamy wodę,dodajemy cukier,mieszamy i gotujemy do miękkości owoców,
- mąkę ziemniaczaną mieszamy w pozostałej wodzie i wlewamy do gotujących się owoców cały czas mieszając do zgęstnienia,
- naleśniki smarujemy fruleżiną,zwijamy, dekorujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz