poniedziałek, 22 lipca 2019

Naleśniki z frużeliną

Bogactwo letnich owoców zachęca nas do wszelakiego rodzaju deserów i potraw z ich udziałem. Ostatnio zrobiłam pyszne naleśniki z frużaliną wiśniową i jagodową.
SKŁADNIKI:
naleśniki:

  • 1,5 szkl. wody gazowanej
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane lub olej do smazenia

frużelina:

  • 30 dag. jagód bądź. innych owoców(można użyć mrożonych,bądź ze słoika)
  • 1/2 szkl. wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej

WYKONANIE:

  • jajka ubijamy z odrobiną soli,
  • 1/2 wody, mleko dokładnie mieszamy z mąką,dodajemy do jajek,mieszamy,
  • odstawiamy na 20min. w tym czasie robimy frużalinę,
  • owoce wkładamy do garnka, wlewamy wodę,dodajemy cukier,mieszamy i gotujemy do miękkości owoców,
  • mąkę ziemniaczaną mieszamy w pozostałej wodzie i wlewamy do gotujących się owoców cały czas mieszając do zgęstnienia,
  • naleśniki smarujemy fruleżiną,zwijamy, dekorujemy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz