SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- kawałek selera
- po 1/4 papryki czerwonej i zielonej
- 4 średnie pieczarki
- 2 suszone grzyby lesne
- 1 średnia cebula najlepiej czerwona
- przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny,
- 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła klarowanego
- olej
- około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu)
WYKONANIE:
- grzyby leśne moczymy w 1/2 szkl. wody, kroimy w słupki,
- mięso kroimy na wąskie paski i smażymy (około 5 min.) na maśle z dodatkiem wszystkich suchych przypraw i kilku kropel sosu sojowego,
- usmażone mięso odkładamy, na tym samym tłuszczu smażymy pocięte w słupki warzywa-najpierw marchewkę i seler, nieco później dodajemy pozostałe,
- dodajemy łyżkę oleju i pozostałe warzywa, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i smażymy tak , aby warzywa były chrupkie,
- warzywa odkładamy i na tym samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne,
- łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem ,
- gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min.,
- pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz