środa, 7 sierpnia 2019

Kurczak po chińsku

Egzotyczny kurczak po chińsku z warzywami to pyszne i pożywne danie obiadowe. Można je przygotować w domu ze zwykłych produktów, bez grzybów mun będzie równie pyszne.
SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • po 1/4 papryki czerwonej i zielonej
  • 4 średnie pieczarki
  • 2 suszone grzyby lesne
  • 1 średnia cebula najlepiej czerwona
  • przyprawy:sól,pieprz,papryka czerwona ostra, przyprawa do potraw chińskich,sos sojowy ciemny, ocet balsamiczny,
  • 1-2 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • olej
  • około szklanki bulionu drobiowego lub rosołu(ja użyłam rosołu)

WYKONANIE:

  • grzyby leśne moczymy w 1/2 szkl. wody, kroimy w słupki,
  • mięso kroimy na wąskie paski i smażymy (około 5 min.) na maśle z dodatkiem wszystkich suchych przypraw i kilku kropel sosu sojowego,
  • usmażone mięso odkładamy, na tym samym tłuszczu smażymy pocięte w słupki warzywa-najpierw marchewkę i seler, nieco później dodajemy pozostałe,
  • dodajemy łyżkę oleju i pozostałe warzywa, skrapiamy wszystko octem balsamicznym i smażymy tak , aby warzywa były chrupkie,
  • warzywa odkładamy i na tym samym tłuszczu smarzymy pokrojone w ciękkie plasterki pieczarki i grzyby leśne,
  • łączymy mięso,warzywa i grzyby i smażymy razem około 10 min. podlewając wodą od moczenia grzybów i rosołem ,
  • gotujemy makaron ryżowy lub nudle, łączymy z mięsem i warzywamy, smażymy razem około 5 min.,
  • pod koniec smażena dodajemy mąkę ziemniaczaną, danie będzie lekko zagęszczone i szkliste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz