SKŁADNIKI:
naleśniki:
- 1,5 szkl. wody gazowanej
- 1,5 szkl. mleka
- 2 szkl. mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej lub masło klarowane do smażenia
farsz:
- 30 dag. piersi z kurczaka
- 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego
- kawałek cukini,selera,papryki czerwonej
- 1 marchewka
- 1 cebula
- ocet balsamiczny
- sos sojowy
- przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona,szafran,majeranek
- masło klarowane,olej do smażenia
sos koperkowy:
- mały pęczek koperku
- 1 mały jogurt naturalny
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- sól,pieprz do smaku
WYKONANIE:
- naleśniki: jajka ubijamy, dodajemy wodę,mleko,sól, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki
- farsz:pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski,dodajemy sól,pieprz,szczyptę szafranu,smażymy na złoty kolor (około5-10 min.),
- usmażone mięso odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa pokrojone w paski,zaczynamy od selera i marchwi, doprawiamy solą,pieprzem,sosem sojowym i octem balsamicznym (po kilka kropli),
- następnie dodajemy pozostałe warzywa z pokrojoną w piórka połową cebuli,smażymy 5 min.mieszając,warzywa mają być al dente(lekko twarde),
- następnie na maśle smażymy mięso mielone z solą,pieprzem i majerankiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
- łączymy wszystkie elementy farszu, krótko smażymy i gotowe,
- sos:jogurt i śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem,doprawiamy solą i pieprzem,
- na połowie naleśnika układamy mieszankę warzyw i mięsa,piszemy po tym sosem,
- składamy naleśnik na pół,na wierzchu kładziemy kawałek usmażonego bekonu,jajko sadzone i piszemy sosem koperkowym-można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz