sobota, 10 sierpnia 2019

Naleśniki z mięsem

Naleśniki są dobre zarówno słodkie jak i wytrawne. Dziś przygotowałam z mięsem mieszanym i warzywami.
SKŁADNIKI:
naleśniki:

  • 1,5 szkl. wody gazowanej
  • 1,5 szkl. mleka
  • 2 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej lub masło klarowane do smażenia

farsz:

  • 30 dag. piersi z kurczaka
  • 30 dag. mięsa mielonego wieprzowego
  • kawałek cukini,selera,papryki czerwonej
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy
  • przyprawy: sól,pieprz,papryka czerwona,szafran,majeranek
  • masło klarowane,olej do smażenia

sos koperkowy:

  • mały pęczek koperku
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól,pieprz do smaku

WYKONANIE:

  • naleśniki: jajka ubijamy, dodajemy wodę,mleko,sól, dokładnie mieszamy i smażymy naleśniki
  • farsz:pierś z kurczaka kroimy na cienkie paski,dodajemy sól,pieprz,szczyptę szafranu,smażymy na złoty kolor (około5-10 min.),
  • usmażone mięso odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy warzywa pokrojone w paski,zaczynamy od selera i marchwi, doprawiamy solą,pieprzem,sosem sojowym i octem balsamicznym (po kilka kropli),
  • następnie dodajemy pozostałe warzywa z pokrojoną w piórka połową cebuli,smażymy 5 min.mieszając,warzywa mają być al dente(lekko twarde),
  • następnie na maśle smażymy mięso mielone z solą,pieprzem i majerankiem i pokrojoną w drobną kostkę cebulę,
  • łączymy wszystkie elementy farszu, krótko smażymy i gotowe,
  • sos:jogurt i śmietanę mieszamy z drobno pokrojonym koperkiem,doprawiamy solą i pieprzem,
  • na połowie naleśnika układamy mieszankę warzyw i mięsa,piszemy po tym sosem,
  • składamy naleśnik na pół,na wierzchu kładziemy kawałek usmażonego bekonu,jajko sadzone i piszemy sosem koperkowym-można podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz