SKŁADNIKI:
- 0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowego
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 bułka
- 1 jajko
- mleko
- przyprawy:sól,pieprz,papryka
- 1 mała głowka kapusty
- 4 pomidory
- 1 cebula
- 2 średnie marchewki
- łyżka masła
- szklanka bulionu drobiowego(albo rosołku)
WYKONANIE:
- cebulę kroimy w drobną kostkę,czosnek przeciskamy przez praskę, szklimy razem na masełku,
- bułkę moczymy w mleku,wyciskamy,dodajemy do mięsa,
- mięso doprawiamy przyprawami,dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek,
- formujemy okrągłe zraziki,
- smażymy na oleju,
- kapustę szatkujemy, pomidory zaparzamy,kroimy w kostkę,
- marchewki obiaramy i kroimy w słupki,
- poszatkowaną kapustę doprawiamy solą,pieprzem,octem i cukrem, zostawiamy do zmożenia,
- w tym czasie szklimy na tłuszczu pozostałym po mięsie z dodatkiem masełka marchewkę, dodajemy cebulę, pomidory i smażymy razem około 5 min.,
- następnie dokładamy kapustę, wlewamy bulion dusimy około 15 min., wkładamy zraziki i dusimy pod przykryciem do miękkości marchewki.
Pani Beato, smakowity pomysł na jednogarnkowe danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo,pozdrawiam
OdpowiedzUsuń