czwartek, 15 sierpnia 2019

Zraziki w kapuście z warzywami

Proponuję pyszne danie jednogarnkowe,które można podawać z ziemniakami czy pieczywem.
SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg. mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 bułka 
  • 1 jajko
  • mleko
  • przyprawy:sól,pieprz,papryka


  • 1 mała głowka kapusty
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 średnie marchewki
  • łyżka masła
  • szklanka bulionu drobiowego(albo rosołku)

WYKONANIE:

  • cebulę kroimy w drobną kostkę,czosnek przeciskamy przez praskę, szklimy razem na masełku,
  • bułkę moczymy w mleku,wyciskamy,dodajemy do mięsa,
  • mięso doprawiamy przyprawami,dodajemy zeszkloną cebulę i czosnek,
  • formujemy okrągłe zraziki,
  • smażymy na oleju,
  • kapustę szatkujemy, pomidory zaparzamy,kroimy w kostkę,
  • marchewki obiaramy i kroimy w słupki,
  • poszatkowaną kapustę doprawiamy solą,pieprzem,octem i cukrem, zostawiamy do zmożenia,
  • w tym czasie szklimy na tłuszczu pozostałym po mięsie z dodatkiem masełka marchewkę, dodajemy cebulę, pomidory i smażymy razem około 5 min.,
  • następnie dokładamy kapustę, wlewamy bulion dusimy około 15 min., wkładamy zraziki i dusimy pod przykryciem do miękkości marchewki.

2 komentarze: