środa, 16 października 2019

Zupa forszmak na wieprzowinie

Forszmak,to zupa,którą miałam ochotę zrobić od jakiegoś czasu, podobna w składnikach do zupy węgierskiej, jednak dzieki kwaśności kiszonych ogórków- zupełnie inna. Dodałam do niej ziemniaki,marchew,por i seler-na bogato.
SKŁADNIKI:

  • 6 szt. żeberek wieprzowych
  • 2 kotlety schabowe bez kości
  • 4 ogórki kiszone
  • 30 dag. pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • biały kawałek pora
  • 1 cebula
  • 3 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 3 kawałki grzybków suszonych
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól,pieprz,papryka ostra i łagodna (do smaku)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła klarowanego

WYKONANIE:

  • żeberka i schab pokrojony w paski ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, ugotowane żeberka obrać pokroić w dużą kostkę,odłożyć razem z ugotowanym schabem,
  • do wywaru włożyć pokrojone w słupki: marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki w dużych kostkach, grzyby,
  • obrać  ogórki i dodać do zupy, 
  • dołożyć pomidory,
  • pokrojone pieczarki smażyć około 10 min. z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką,
  • dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem,
  • mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło i zagęścić zupę, dodać mięso,sprawdzić smak, doprawić, jeśli trzeba i gotowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz