SKŁADNIKI:
- 6 szt. żeberek wieprzowych
- 2 kotlety schabowe bez kości
- 4 ogórki kiszone
- 30 dag. pieczarek
- 1 czerwona papryka
- puszka krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- kawałek selera
- biały kawałek pora
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 łyżka majeranku
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 3 kawałki grzybków suszonych
- 1 puszka krojonych pomidorów
- sól,pieprz,papryka ostra i łagodna (do smaku)
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła klarowanego
WYKONANIE:
- żeberka i schab pokrojony w paski ugotować z dodatkiem liścia laurowego, ziela angielskiego, soli i pieprzu, ugotowane żeberka obrać pokroić w dużą kostkę,odłożyć razem z ugotowanym schabem,
- do wywaru włożyć pokrojone w słupki: marchew,pietruszkę,seler oraz ziemniaki w dużych kostkach, grzyby,
- obrać ogórki i dodać do zupy,
- dołożyć pomidory,
- pokrojone pieczarki smażyć około 10 min. z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i papryką,
- dodać do zupy, przyprawić solą, pieprzem i majerankiem,
- mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać masło i zagęścić zupę, dodać mięso,sprawdzić smak, doprawić, jeśli trzeba i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz