SKŁADNIKI:
- paczka makaronu, ja użyłam muszelek
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 10 dag. chorizo
- 10 dag. sera żółtego
- 1 szalotka
- 1 puszka krojonych pomidorów lub świeżych
- 1 szklanka bulionu/rosołu
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżka oleju
- sól,pieprz, szafran, ulubione zioła
- zielona pietruszka
WYKONANIE:
- mięso pokroić w kostkę, chorizo w półkola, ser w drobną kostkę, cebulę w piórka,
- w garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli, ugotować makaron aldente,
- w czasie gotowania makaronu robimy sos,
- na głebokiej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć mięso i chorizo, przyprawić,
- dodać cebulę, zeszklić,
- dodać pomidory, wlać bulion, gotować pod przykryciem 5 min.,następnie odparować sos,
- ugotowany makaron wkładamy do sosu, wlewamy okolo 1/2 szkl. wody w której gotowaliśmy makaron(zagęści trochę sos), gotujemy kolejne 5 min., dodajemy ser, mieszamy i gotowe,
- danie posypać zieloną pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz