SKŁADNIKI:
- 1 duży,bądź 2 mniejsze dorsze
- 2 wędzone makrele
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule
- 2 czerwone małe papryki
- 2 woreczki ugotowanego (może być lekko rozgotowany)ryżu
- papryka ostra i słodka w proszku
- sól,pieprz
- sok z połowy cytryny
- passata pomidorowa
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- można dodać szczypiorek lub koperek
- olej rzepakowy lub masło klarowane
- 1 łyżka zwykłego masła
WYKONANIE:
- na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać cebulę w kawałkach i lekko zgnieciony czosnek oraz pokrojoną w kostkę paprykę, podsmażyć do złotości cebuli,
- w międzyczasie pokroić dorsza na kawałki, a mięso makreli oddzielić od kręgosłupa,
- do warzyw wrzucam mięso dorsza doprawiam papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, dodaje sok z cytryny,passatę i koncentrat pomidorowy,
- przesmażone produkty ściągam z ognia, dodaje mięso makreli i wszystko mielę w maszynce(duże oczka),
- mieszam zmielone mięso z ryżem, dodaję łyżkę zwykłego masła, sprawdzam smak, ewentualnie doprawiam i gotowe.
Czy mogę zapytać, jak Pani to wekuje?
OdpowiedzUsuńWkładam do wyparzonych słoiczków i gotuję 15 min. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń