SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 duży pomidor( opcjonalnie passata pomidorowa)
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- kawałek kiełbasy chorizo lub bakłażan
- szczypiorek
- rukola
- łyżka masła
- pieprz,sól
WYKONANIE:
- masło rozpuścić na patelni, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i 1 ząbek czosnku w plasterkach,
- dodać drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i w kostkę pokrojony pomidor (dodać ewentualnie passatę wg. gustu) oraz plasterki kiełbasy, smażyć aż pomidor się rozpadnie, a papryka będzie lekko twarda,
- rozbić jajka bezpośrednio na powstały sos i gotować pod przykryciem,aż jajka się zetną(najlepsze miękkie żółtko),
- podawać z dodatkiem rukoli, można całość posypać szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz