SKŁADNIKI:
- 250 g mąki
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ulubione dodatki: wędlina,ser, pomidorki chery, ogórki, ...
- przygotować rozczyn: drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki i wymieszać do jednolitej masy, odłożyć na 10 min. do wyrośnięcia,
- mąkę wymieszać z łyżeczką soli w misce i połączyć z rozczynem, wyrobić(ugniatać) do uzyskania jednolitej masy (około 10 min.),
- zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godz.,
- z ciasta zrobicie dwie okrągłe pizze lub dużą prostokątną,
- ciasto wyłożyć na wysmarowaną oliwą blaszkę i delikatnie rozmasować, by przykryć całą powierzchnię blaszki, ciasto będzie sprężynować, dlatego zostawcie na 2 min. powtórzcie czynność,
- rozłożone ciasto posmarować sosem pomidorowym, ułożyć dodatki,
- piec w nagrzanym do temperatury 250 stopni piekarniku przez 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz