SKŁADNIKI:
ciasto:
- 300g mąki do ciast(ja wziełam z młyna)
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 kg.jabłek(najlepiej szare renety)
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
- sok z połowy cytryny
WYKONANIE:
- ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinkę do lodówki,
- jabłka obieramy i kroimy w kostkę,
- do garnka wsypujemy cukier, dodajemy jabłka, gotujemy często mieszając do otrzymania "papki",
- wówczas dodajemy cynamon, sok z cytryny, posypujemy budyniem i dokładnie mieszamy,
- okrągłą formę o średnicy 23-24 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą,
- 3/4 ciasta wałkujemy i wyklejamy formę, ciasto nakłuwamy widelcem.
- wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zrumienienia,
- następnie na podpieczone ciasto wkładamy mus i dekorujemy paskami z pozostałej części ciasta,
- pieczemu około 30min. do zrumienienia ciasta.
Zostawiamy szarlotkę w piekarniku na około 15 min., wyjmujemy i teraz już tylko pozostało delektować się wspaniałym smakiem ciasta- smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz