środa, 1 stycznia 2020

Tarta jabłkowa

Moje pierwsze ciasto w 2020 roku musiało być wyjątkowe. Jest nim szarlotka, to ciasto lubiane przez większość z nas. Przepis ten dostałam od p. Wojtka, cudownie pachnie cynamonem, ma wspaniały chrupiący spód i jest jej zdecydowanie za mało. Można podać ją na ciepło z lodami i śmietaną, bądź na zimno. W każdej postaci jest po prostu pyszna. Wielkie dzięki Wojtek za sprawdzony przepis.
SKŁADNIKI:
ciasto:
  • 300g mąki do ciast(ja wziełam z młyna)
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody
mus jabłkowy:
  • 1 kg.jabłek(najlepiej szare renety)
  • 1/4 szkl. brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka budyniu śmietankowego
  • sok z połowy cytryny
WYKONANIE:
  • ze wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na godzinkę do lodówki,
  • jabłka obieramy i kroimy w kostkę, 
  • do garnka wsypujemy cukier, dodajemy jabłka, gotujemy często mieszając do otrzymania "papki",
  • wówczas dodajemy cynamon, sok z cytryny, posypujemy budyniem i dokładnie mieszamy,
  • okrągłą formę o średnicy 23-24 cm. smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą,
  • 3/4 ciasta wałkujemy i wyklejamy formę, ciasto nakłuwamy widelcem.
  • wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy do zrumienienia,
  • następnie na podpieczone ciasto wkładamy mus i dekorujemy paskami z pozostałej części ciasta,
  • pieczemu około 30min. do zrumienienia ciasta.
Zostawiamy szarlotkę w piekarniku na około 15 min., wyjmujemy i teraz już tylko pozostało delektować się wspaniałym smakiem ciasta- smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz