SKŁADNIKI:
- 2 golonki
- 3 kawałki delikatnie rozbitej karkówki
- 2 udka z kurczaka(podzielone na pałki i udziec)
- kilka plastrów wędzonego,parzonego boczku
- 2 spore cebule
- 6 ząbków czosnku
- przyprawy: sól,pieprz, papryka słodka, majeranek
WYKONANIE:
- mięso umieścic w solance na całą noc(6 szkl. wody plus 2 łyżki soli),
- na następny dzień mięso osuszyć posypać przyprawami, zostawić na parę godz.,
- garnek rzymski włożyć do zimnej wody i moczyć około pół godz.
- zagotować bulion włożyć golonki, gotować 2 min. i tak każde mięso kolejno,
- następnie zaparzone mięso wkładamy warstwami do garnka rzymskiego, przekładamy ćwiartkami cebuli, paskami boczku i ząbkami czosnku(czosnku nie obieramy),
- wlewamy 1/2 szkl. wody,bądź bulionu, zamykamy garnek i wkładamy do zimnego piekarnika na 2,5 godz.,piekarnik nastawiamy na 180 stopni góra/dół i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz