sobota, 8 lutego 2020

Krem z pieczarek

Zawsze kombinuję, jaka zupę podać gościom, dziś postawiłam na krem z pieczarek. Pierwszy raz robiłam ten krem, zazwyczaj, jeśli pieczarki- to po prostu zupa pieczarkowa. Muszę przyznać,że pozytywnie zaskoczył mnie efekt mojej pracy i goście też byli zadowoleni.
SKŁADNIKI:

  • 60-70 dag. pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1/4 średniego selera
  • 1 pietruszka
  • 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam rosołek)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml. śmietany słodkiej-opcjonalnie
  • łyżka klarowanego masła lub inny tłuszcz do smażenia

WYKONANIE:

  • pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy na maśle,
  • marchewkę, pietruszkę,seler,ziemniaki kroimy w kostkę, 
  • obsmażone pieczarki odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy do miękkości pokrojone w kostkę warzywa(w razie potrzeby dodajemy odrobinę tłuszczu,bądź podlewamy bulionem)
  • do warzyw dodajemy pieczarki i połowę bulionu -blendujemy i gotujemy razem około 10 min.
  • hartujemy śmietanę i dodajemy do kremu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz