SKŁADNIKI:
- 60-70 dag. pieczarek
- 4 średnie ziemniaki
- 1 marchewka
- 1/4 średniego selera
- 1 pietruszka
- 2 l. bulionu drobiowego( ja wykorzystałam rosołek)
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml. śmietany słodkiej-opcjonalnie
- łyżka klarowanego masła lub inny tłuszcz do smażenia
WYKONANIE:
- pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę, smażymy na maśle,
- marchewkę, pietruszkę,seler,ziemniaki kroimy w kostkę,
- obsmażone pieczarki odkładamy na talerz i na tym samym tłuszczu smażymy do miękkości pokrojone w kostkę warzywa(w razie potrzeby dodajemy odrobinę tłuszczu,bądź podlewamy bulionem)
- do warzyw dodajemy pieczarki i połowę bulionu -blendujemy i gotujemy razem około 10 min.
- hartujemy śmietanę i dodajemy do kremu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz