SKŁADNIKI:
- 1 polędwiczka wieprzowa około 30- 40 dag.
- 10 dag. wędzonej słoniny
- 30 dag. kiełbasek debreczyńskich( można użyć innej kiełbaski np. bankietowej)
- 1 średnia cebula
- 4 średnie pomidory lub puszka pomidorów krojonych
- sól,pieprz,papryka łagodna
- 200 ml.śmietany słodkiej 18% lub 30%
WYKONANIE:
- słoninę kroimy w drobną kostkę,smażymy,
- polędwiczki kroimy w krążki 4 cm. delikatnie rozbijamy,smażymy na rozgrzanej słoninie na złoty kolor,
- dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i kiełbaskę pokrojonę w centymetrowe kawałki,
- następnie dodajemy krojone w kostkę pomidory, dusimy do miękkości mięsa,
- dodajemy zahartowaną śmietanę, gotujemy do zagęstnienia sosu,podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz