wtorek, 3 marca 2020

Bitki wieprzowe w sosie grzybowym

Bardzo lubię grzyby leśne i dania z ich udziałem. Kładę je do każdej zupy, wzbogacam ich smakiem sosy. Na dzisiejszy obiad przygotowałam medaliony wieprzowe w sosie grzybowym.
SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg. mięsa z szynki lub łopatki
  • 30 dag. świeżych lub mrożonych grzybów
  • kilka suszonych grzybków
  • średnia cebula
  • 2 łyżki mąki
  • 200ml śmietany 30%
  • olej
  • sól,pieprz
WYKONANIE:
  • grzybki suszone zalać wodą,zostawić na pół godz.,
  • z mięsa przygotować małe medaliony, opruszyć je mąką i zrumienić na rozgrzanym oleju,
  • dodać cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone świeże,bądź mrożone grzyby,
  • smażyć na średnim ogniu, 
  • dodać suszone grzyby i podlewać wodą, w której je moczyliśmy,
  • dusić do miękkości mięsa,
  • dolać śmietanę, zredukować, podawać z kaszą i surówką np. z kiszonego ogórka.

1 komentarz:

  1. Wyglądają obłędnie! Będę musiała wypróbować ten przepis w tym tygodniu. Ostatnio bardzo dużo gotuję i chętnie testuję nowe przepisy. Mam zamiar wprowadzić do naszego menu więcej zdrowych rzeczy.

    OdpowiedzUsuń