SKŁADNIKI:
- 0,5 kg. mięsa z szynki lub łopatki
- 30 dag. świeżych lub mrożonych grzybów
- kilka suszonych grzybków
- średnia cebula
- 2 łyżki mąki
- 200ml śmietany 30%
- olej
- sól,pieprz
WYKONANIE:
- grzybki suszone zalać wodą,zostawić na pół godz.,
- z mięsa przygotować małe medaliony, opruszyć je mąką i zrumienić na rozgrzanym oleju,
- dodać cebulę pokrojoną w piórka i pokrojone świeże,bądź mrożone grzyby,
- smażyć na średnim ogniu,
- dodać suszone grzyby i podlewać wodą, w której je moczyliśmy,
- dusić do miękkości mięsa,
- dolać śmietanę, zredukować, podawać z kaszą i surówką np. z kiszonego ogórka.
Wyglądają obłędnie! Będę musiała wypróbować ten przepis w tym tygodniu. Ostatnio bardzo dużo gotuję i chętnie testuję nowe przepisy. Mam zamiar wprowadzić do naszego menu więcej zdrowych rzeczy.
OdpowiedzUsuń