niedziela, 22 marca 2020

Bułeczki z pieczarkami

Przepis na te bułeczki dostałam od Kamili, w oryginale farsz jest z pieczarkami i kiełbasą i bez lubczyku,ale ja lubię lubczyk. Moje bułeczki zrobiłam tylko z pieczarkami i sporą ilością cebuli. Były pyszne.
SKŁADNIKI:
  • 3 szkl.mąki
  • 1/2 szkl.ciepłego mleka
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 25g drożdży
Farsz:
  • 500g pieczarek
  • 2 spore cebule
  • sól,pieprz, lubczyk suszony
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
WYKONANIE:
rozczyn:
  • drożdże rozcieramy z cukrem,wlewamy mleko i wodę,dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, lekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,
ciasto i farsz:
  • do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej,
  • zagniatamy ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby,
  • wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne,
  • posypujemy lekko mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(ciasto powinno podwoić objętość),
  • pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w piórka,
  • doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy lubczyk i smażymy do odparowania płynu,
  • ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy,
  • bułki układamy zlepioną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku,
  • wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach około 25 min,
  • bułeczki są najlepsze podawane na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz