SKŁADNIKI:
- 3 szkl.mąki
- 1/2 szkl.ciepłego mleka
- 1/2 szkl. ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 25g drożdży
- 500g pieczarek
- 2 spore cebule
- sól,pieprz, lubczyk suszony
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
rozczyn:
- drożdże rozcieramy z cukrem,wlewamy mleko i wodę,dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, lekko posypujemy mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia,
ciasto i farsz:
- do wyrośniętego zaczynu wsypujemy mąkę, sól,wbijamy jajko i wlewamy olej,
- zagniatamy ciasto,podsypując mąką w razie potrzeby,
- wyrabiamy,aż ciasto będzie gładkie i elastyczne,
- posypujemy lekko mąką,przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce(ciasto powinno podwoić objętość),
- pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę w piórka,
- doprawiamy solą,pieprzem,dodajemy lubczyk i smażymy do odparowania płynu,
- ciasto dzielimy na 8 części, każdą rozpłaszczamy, nakładamy dużą ilość farszu i zlepiamy,
- bułki układamy zlepioną częścią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
- smarujemy jajkiem roztrzepanym w mleku,
- wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 stopniach około 25 min,
- bułeczki są najlepsze podawane na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz