SKŁADNIKI:
- 3 kg. łopatki
- 1 kg. boczku raczej tłustego
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki soli
- 3 łyżeczki pieprzu
- 14 łyżek roztartego w ręku majeranku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 0,6 litra wody zimnej
WYKONANIE:
- boczek mielimy na najdrobniejszych oczkach, łopatkę na największych,
- obrany czosnek ucieramy z solą,bądź przepuszczamy przez praskę, dodajemy do mięsa, wsypujemy resztę przepraw i na koncu rozpuszczoną w wodzie żelatynę,
- wyrabiamy około 25 min.,
- następnie wkładamy do wyparzonych słoików, do 3/4 wysokości, zamykamy i pasteryzujemy 1 godz,
- pasteryzację ponawiamy jeszcze dwukrotnie, czyli łącznie gotujemy trzy godz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz