SKŁADNIKI:
- 1 pierś z kurczaka
- plastry boczku wędzonego
- około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 cebulki szalotki
- 50 ml białego półsłodkiego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju
- sól,pieprz,papryka ostra
WYKONANIE:
- pierś kroimy w paski szerokości 4-5 cm., nacinamy w środku kieszonkę, posypujemy przyprawami, do kieszonek wkładamy suszone owoce,
- mięso zawijamy w boczek ,
- na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy około 5 min. wlewamy wino,
- po odparowaniu wina mięso zdejmujemy z patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód,
- przykrywamy i dusimy około 5 min.,
- następnie wkładamy z powrotem mięso i dusimy do miękkości,
- gotujemy ryż, dodajemy warzywa z mięsa i pyszny obiad gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz