sobota, 21 marca 2020

Filet z kurczaka z żurawiną i morelą

Na dzisiejszy obiad przygotowałam kurczaczka z suszonymi owocami . Lubię mięso z nutką słodyczy zawartych w owocach.
SKŁADNIKI:

  • 1 pierś z kurczaka
  • plastry boczku wędzonego
  • około 10dag. suszonej żurawiny z morelą i rodzynkami
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebulki szalotki
  • 50 ml białego półsłodkiego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • sól,pieprz,papryka ostra

WYKONANIE:

  • pierś kroimy w paski szerokości 4-5 cm., nacinamy w środku kieszonkę, posypujemy przyprawami, do kieszonek wkładamy suszone owoce, 
  • mięso zawijamy w boczek ,
  • na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, smażymy około 5 min. wlewamy wino,
  • po odparowaniu wina mięso zdejmujemy z patelni i kładziemy na olej pociętą w słupki marchewkę i pietruszkę, dodajemy miód,
  • przykrywamy i dusimy około 5 min.,
  • następnie wkładamy z powrotem mięso i dusimy do miękkości,
  • gotujemy ryż, dodajemy warzywa z mięsa i pyszny obiad gotowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz