SKŁADNIKI:
- 6 jaj
- 1 szk mąki tortowej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szkl cukru
- 1 łyżka octu
WYKONANIE:
- ubić pianę z białek,pod koniec dodać cukier i ubijać,aż piana będzie sztywna i lśniąca,
- żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia, dodać do ubitej piany,następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie pomieszać,
- na dno formy położyć papier do pieczenia(nie smarować blachy), wylać ciasto,piec około 30-40 min. do "suchego patyka" w temperaturze 170 stopni(góra/dół),
- po upieczeniu upuścić formę z wysokości 30-40 cm na blat,wstawić ponownie do piekarnika i wystudzić przy uchylonych drzwiczkach,biszkopt piekłam na blaszce o wymiarach 24cmx36cm(wyszedł wysoki na 6 cm)
Masa śmietanowa:
- 2 śmietanki kremówki (po 250ml)
- 2 galaretki agrestowe
- galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody, ostudzić,poczekać aż się zetnie,
- śmietanę ubić dodać ściętą galaretkę, dokładnie wymieszać,
Masa truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe
- 1/2 kg truskawek świeżych lub mrożonych,
- galaretki rozpuścić w 3 szkl wody, poczekać do ścięcia,
- świeże truskawki zmiksować(mrożone -rozmrozić odlać wodę i zmiksować-można ją wykorzystać do przygotowania galaretek), nastepnie połączyć z galaretką,
- biszkopt przeciąć, przełożyć masą agrestową, przykryć drugą warstwą ciasta i na wierzch wylać masę truskawkową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz