niedziela, 19 kwietnia 2020

Klasyczne Tiramisu

Tiramisu,to wdzięczny deser, który możemy robić na wiele sposobów. Ja dziś proponuję klasyczną wersję tego deseru.
SKŁADNIKI:

  • 500g. mascarpone
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki likieru Amaretto
  • 1/2 szkl. mocnej kawy
  • kakao

WYKONANIE:

  • żółtka z cukrem miksować na najwyższych obrotach około 10 min., następnie zmniejszyć obroty i wmiksować do żółtek serek mascarpone,


  • ostudzoną kawę zmieszać z likierem,

  • biszkopty zanużać na 2 sek. w kawie i układać w naczyniu jeden przy drugim, posmarować 1/2 kremu,

  • następnie układamy drugą warstwę biszkoptów i znowu posmarować resztą kremu,
  • deser przykrywamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki(mój deser wytrzymał w lodówce tylko 1,5 godz.,więc krem nie ściął się wystarczająco, ale był pyszny),
  • Tiramisu świetnie będzie wyglądał podany w pucharkach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz