SKŁADNIKI:
ciasto:
- 3 żółtka
- 200 g masła
- 300g mąki
- 100 g cukru pudru
- mały cukier waniliowy
masa:
- 500 g pomarańczy
- 2 cytryny
- 400 g cukru
- 125 ml wody
polewa:
- 1 gorzka czekolada
- 1/4 szkl mleka
WYKONANIE:
- z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.,
- pomarańcze i cytryny przelewamy wrzątkiem,a następnie dokładnie szorujemy, odcinamy końcówki,
- następnie kroimy na cząstki, wyjmujemy pestki i przekręcamy przez maszynkę na grubych oczkach,
- do otrzymanej masy dodajemy cukier, wodę i smażymy,aż masa stanie się przezroczysta,
- lekko studzimy i dodajemy migdały w płatkach,
- wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy między dwoma papierami do pieczenia, rozkładamy na blaszce, możemy brzegi zakończyć dekoracyjnie,
- wkładamy do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni,
- ciasto pieczemy 20-25 min (do zrumienienia) ,
- teraz czas na polewę: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej w mleku do jednolitej masy,
- kiedy ciasto lekko przestygło rozkładamy na nim równomiernie masę pomarańczową,
- polewamy czekoladą,dekorujemy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz