niedziela, 26 kwietnia 2020

Podwójny kotlet

Chciałabym się dziś z Wami podzielic przepisem na podwójny schabowy Magdy Gessler. Tajemnica dobrego kotleta tkwi między innymi w tym na czym jest smażony- według P. Magdy(też tak uważam) ,to musi być na smalcu. Uwierzcie smak takiego schabowego jest znacznie lepszy niż pieczonego na oleju. Zróbcie ze mną podwójny kotlet wg. Magdy Gessler ze zasmażanymi ziemniaczkami i colesławem.
SKŁADNIKI:
  • 4 plastry schabu środkowego
  • 4 plastry karkówki
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6-8 łyżek bułki tartej
  • sól,pieprz
  • smalec do smażenia
WYKONANIE:
  • karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni),
  • doprawić solą i pieprzem,odstawić na pół godziny,
  • cebulę obrać i zetrzeć na tarce,
  • na talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki,
  • rozsmarować na nim warstwę startej cebuli,przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie,
  • na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajka,
  • złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące,następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej,
  • na patelni rozgrzać smalec,kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz