SKŁADNIKI:
- 4 plastry schabu środkowego
- 4 plastry karkówki
- 2 średnie cebule
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- 6-8 łyżek bułki tartej
- sól,pieprz
- smalec do smażenia
- karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa nie ubrudzą nam kuchni),
- doprawić solą i pieprzem,odstawić na pół godziny,
- cebulę obrać i zetrzeć na tarce,
- na talerzu, desce lub blacie rozłożyć plaster karkówki,
- rozsmarować na nim warstwę startej cebuli,przykryć plastrem schabu i przycisnąć mocno do siebie,
- na jeden duży talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w miseczce roztrzepać jajka,
- złączone ze sobą kotlety obtoczyć w mące,następnie zamoczyć w jajku i panierować w bułce tartej,
- na patelni rozgrzać smalec,kotlety smażyć z obu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz